Bericht van V-PCN september 2019

We zijn alweer in de nazomer terecht gekomen. Nog even en dan na het coachen of rijden de warme sokken aan en lekker aan een warme choco toeven! Een choco waar dan de damp vanaf komt! Heerlijk. Briesende paarden, dikke vachten en stoomwolkjes uit de neuzen! De paardencoach samen met zijn coachee goed ingepakt in de bak!
Niet alleen in de zomer maar ook juist in het wat frissere najaar is de kans aanwezig dat jouw paard fris wordt en net even een ander pasje dan anders maakt. Een ruk aan het halstertouw en een vinger uit de kom, we willen het allemaal niet, maar ook al passen we nog zo goed op… Coachen en equitherapeutische activiteiten blijven gewoon altijd een risico met zich meedragen. Een paard wat op iemands teen staan, een vinger of schouderblessure bij een schrik, hoe veilig de professional ook opereert het risico blijft aanwezig.

Een aantal tips voor de Paardencoach en Equitherapeut vooraf aan de coachingsessies

  • Zorg dat je gediplomeerd en of gecertificeerd bent. Je bedrijf is ingeschreven bij de kvk en is verzekerd. Er zijn opleiders welke afspraken hebben georganiseerd met een verzekeraar. Je kunt dus informeren bij je opleider. Ook zijn er verzekeraars die Paardencoaches en Equitherapeuten verzekeren, let wel op dat je ook echt een aantekening in je polis hebt welke jouw activiteiten met paarden dekt. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is mooi, maar laat wel een aantekening maken dat je bedrijf met ondersteuning van paarden werkt. Je wilt voorkomen dat je een verzekering denkt te hebben die dekkend is door telefonische informatie, maar op papier anders blijkt te zijn. Wil je je polis laten nakijken en weten op je juist verzekerd bent? Onze jurist binnen V-PCN kan je hiermee verder helpen.
  • Diverse verzekeraars vragen tegenwoordig of je in bezit bent van het basiskeurmerk van V-PCN omdat deze toetst of jij een diploma of certificaat tot paardencoach hebt behaald. Je kunt zelf ook bij de verzekeraar aangeven dat je lid bent van de beroepsvereniging en op het basiskeurmerk getoetst bent. Hiermee laat je zien dat je geaccepteerd bent bij de beroepsvereniging en met de juiste basis aan het werk gaat. Uiteraard blijft het aan jou als professional om zorgvuldig en verantwoord te werk te gaan, ook als er een ongeval ontstaat wordt er altijd bekeken hoe, wat, waar, wanneer en waarom bepaalde zaken zo zijn gelopen. Je kunt niet genoeg op papier zetten en van te voren bedenken.
  • Ben je nog niet gediplomeerd of gecertificeerd en wil je wel oefenen? Zet dan het eigen risico voor de coachee op papier en laat hem haar ondertekenen. Zorg ook dat er afspraken zijn gemaakt over wie er aansprakelijk is op locatie en over de paarden waarmee gewerkt wordt, in principe is dit altijd de rechtmatige eigenaar van het paard wie aansprakelijk is, tenzij op papier anders is afgesproken. Dan nog wordt er ook in geval van letselschade gekeken naar de specifieke situatie. V-PCN kan helpen bij het opstellen van dit document.
  • Zorg dat je algemene voorwaarden op orde zijn. Ook hier kan V-PCN je bij helpen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips te bedenken! Hebben jullie tips of een leuk idee, verhaal voor Paardencoaches en Equitherapeuten? Of heb je vragen en of opmerkingen naar aanleiding van bovenstaand berichtje? Stuur het naar ons e-mailadres en wie weet kunnen we dat de volgende keer gebruiken!

Voor nu wensen wij jullie een ontzettend fijne nazomer en begin van de herfst!

Vriendelijke groet,

Rosa van Veen voorzitter V-PCN