Kwaliteitskeurmerk voor Paardencoaches

Streef naar senioriteit en professionaliteit voor samen sterke kwaliteit!

Kwaliteitskeurmerk voor Paardencoaches

Het  Kwaliteitskeurmerk van V-PCN bevestigt aan jouw cliënten dat je niet alleen voor kwaliteit staat, maar ook een senior coach bent die de eigenschappen bezit van een hoge mate van professionaliteit en senioriteit in paardencoaching.

Ook wordt je opgenomen in het kwaliteitsregister van de beroepsvereniging van paardencoaching.

Voor opname in het kwaliteitskeurmerk van paardencoaches is een diploma of certificaat vanuit een opleider in de branche welkom. Heb jij jouw opleiding behaald bij een door V-PCN en geaccrediteerde opleider? Dan biedt dit direct toegang tot het basis keurmerk. Bij inlevering van jouw diploma, certificaten en het uittreksel van het KvK en de verdere vereisten van het basis keurmerk, zal jij direct opgenomen worden in het kwaliteitsregister.

Indien jij bij een niet geaccrediteerde opleider van V-PCN jouw diploma tot paardencoach heb behaald, kun jij ook een toetsing aanvragen tot het keurmerk. Echter moet jouw opleiding wel minimaal een jaar hebben geduurd, tenzij jij valt onder de uitzonderingen. Bijvoorbeeld je bent in het bezit van een mensgericht universitair diploma in combinatie met een kort durend paardencoach diploma.

Om senior kwaliteitscoach te worden binnen onze vereniging, vinden we het ook zeer belangrijk dat je de volgende kwaliteiten bezit: geavanceerde competenties, de vaardigheid om dicht bij jezelf te blijven en te geloven in je eigen waarden en normen, openheid voor samenwerking, het vermogen om krachten te bundelen, en een diepe toewijding om jezelf continue te blijven  ontwikkelen.

Het is verstandig om je goed in te lezen. Download en bestudeer naast het bovenstaande ook de richtlijnen van het keurmerk, en dien vervolgens je aanvraag in bij de toetsingscommissie.

De toetsingscommissie staat klaar om je te adviseren en samen met jou je aanvraag te beoordelen, rekening houdend met jouw specifieke situatie.

De kosten bedragen eenmalig €250 euro voor de toetsing van het keurmerk en €30 euro voor de plaquette voor op jouw praktijk.

De kosten voor de toetsing dienen voorafgaand aan de toetsing te worden voldaan.

Registratie eisen voor het keurmerk

 • Achtergrond psychologische pedagogische SPH mwd cmv agogische therapeutische ervaring of diploma.
 • Eventuele aanvullende coach diploma’s of certificaten.
 • Hippische ervaring aantoonbare minimaal 5 jaar of een bij het vbcn geaccrediteerde basisopleiding tot paardencoach.
 • Basisopleiding tot paardencoach.
 • In bijzondere gevallen is een ruimte middels eigen verklaring om andere routes te onderschrijven en worden kwaliteitsborging op een andere manier bekeken het heeft dus in elk geval zien als je geïnteresseerd bent of denkt in aanmerking te komen voor de keurmerk navraag te doen om je te laten toetsen.

 

Om van het keurmerk voorzien te blijven wordt er een keer per 2 jaar bijscholing verwacht.


Binnen V-PCN definiëren we de kwaliteit van zorg in paardencoaching als het waarborgen van zowel de fysieke veiligheid van de cliënt en het paard, als de emotionele veiligheid, die gerelateerd is aan de grondhouding en technieken gehanteerd door de coach.

Deze aspecten worden meetbaar gemaakt en weerspiegeld in een specifieke checklist.

Wat levert het keurmerk u op?

 • Een registratie in het V-PCN kwaliteitsregister.
 • Registratie op de website V-PCN met naamsvermelding.
 • U ontvangt een plaquette voor op uw praktijk.
 • U mag deelnemen aan de jaarlijkse bijeenkomst.
 • Om uw keurmerkregistratie te behouden laat u zich 1 x per twee jaar bijscholen en toont hier kwaliteit mee aan.
 • U profileert door met diploma/certificaat binnen de branche werkzaam te zijn.
 • U mag gebruikmaken van het keurmerk/logo op uw eigen website.

Als je kunt voldoen aan de checklist kom je in het kwaliteitsregister voor Paardencoaches. Het kwaliteitsregister is een register welke V-PCN behartigd voor haar leden, uitgangspunt; vergoedingenstroom creëren voor cliënten. Niet onbelangrijk: Een document waardoor de coach zich kan profileren ten opzichte van niet geregistreerde coaches. De coach laat zien dat zij kwaliteit borgt voor haar cliënten en bereid is mee te doen aan beroepsontwikkeling.

Belangrijkste uitgangspunt: Men laat zien handelingsbekwaam te zijn m.b.t. inzet van paarden en mensen emotioneel te kunnen ondersteunen tijdens de sessie. De sessie is fysiek en emotioneel veilig te stellen.

Uiteindelijk toont de coach de ‘tools’ in handen te hebben om de cliënt veiligheid te kunnen bieden.